Sarah Britz: »Saker som pandemin lärt oss«
Nu har vi levt med fysisk distansering, tillståndet som går under det felaktiga namnet social distansering, i snart ett halvt år.
Och utan att förringa sorgen över dem vi mist, inte fått träffa, över arbetslöshet och psykisk ohälsa så är jag övertygad om att vi också upptäckt någon annat.
Vi har lärt oss värdet av det som finns nära. Både geografiskt och personligt.
Vi har känt kraften som föds i att bry oss om, också i det lilla som att bära hem en matkasse till en granne, fråga hur någon mår över balkongräcket och skicka ett vykort för första gången på flera år.
Att telefonera. Inte bara messa. Den digitala kompetensen har höjts så till den milda grad att tågresorna till Stockholm för att delta i ett möte över dagen kommer vara ett minne blott. Det har firats födelsedagar över Zoom, begravningar och bröllop har livesänts via Facetime och konserter har direktsänts på Facebook.
Ingen kommer undan det digitala.
Så mycket finns i det nya som jag vill behålla, om allt går tillbaka till det vi nu kallar normalt. Så okej, här är min lista på det jag tycker att vi ska värna:
• Att hälsa
• Att hjälpa till
• Att skapa tid
• Att fråga »hur mår du?«
• Att svara ärligt och ha tid att lyssna.
I coronatider är det inte ett tecken på svaghet att säga att man är orolig och kanske ledsen, att man saknar, längtar efter någon eller något. Det är okej att inte allt är hejsan, tjena och allt är fint vettu.
Det är så livet ser ut. I pre-pandemitiden var det ju bara så svårt att hinna och våga lyssna. Det har vi tränat på nu.
Responsen från er läsare och ni som stöttar oss har under den här tiden betytt så mycket. Ni har hejat på, köpt tidningen, bytt några ord med försäljarna på gatan (med fysisk distans), mejlat, ringt och kommenterat på Facebook, Instagram och LinkedIn. Kommit med idéer och peppat försäljarna. Frågat efter försäljare ni inte sett på länge, oroat er och glatt er när de är tillbaka på gatorna.
Helt enkelt brytt er om.
Låt oss fortsätta så.
Jag tror inte att vi kommer tillbaka till det som en gång var. På gott och på ont. Men det goda som föds i krisen ska vi värna.