Ricky Gervais lever på svart humor och optimism
Ricky Gervais är aktuell med serien ”After life” där han spelar Tony, en man i sorg som bestämt sig för att ta sitt liv och därför beter sig som en riktig skitstövel.
Själv tror Gicy Gervais på hoppet.
– Jag är optimist, jag ser alltid det goda hos människor.
Text: Steven MacKenzie, The Big Issue Foto: Pressbild
Denna optimism låter inte riktigt som Ricky Gervais, den 56-åriga skådespelaren, författaren, regissören, kontroversiella och prisbelönta komikern vars skruvade och bitiga humor ofta genomsyras av ett starkt stråk av sentimentalitet, som om allt var bättre förr.
– Hoppet är allt … så har jag alltid tänkt. Har du hopp kan du sträva mot något. Det är både en medicin och ett skydd. Som optimist, ser alltid det goda hos människor, säger han lite överraskande.
Ricky Gervais slog igenom med The Office och hans monolog vid Golden Globegalan i januari, där han verbalt förintade Hollywoodeliten, spreds snabbt i sociala medier och har visats 300 miljoner gånger. Fler minns säkert talet bättre än vilka filmer som prisbelönades.
Nu är han aktuell med säsong två av Netflixserien ’After life’ där sorg, hopp och mörk humor blandas friskt. Ricky Gervais har skrivit manus, regisserat och spelar huvudrollen, Tony, en man som förlorat sitt livs kärlek i cancer.
Första säsongen var en av de mest tittade TV-serierna i världen under 2019 och där beslutar sig Tony att ta livet av sig, eftersom han inte har något att leva för. Beslutet blir hans superkraft som gör det möjligt för honom att, en gång för alla, säga och göra precis vad han vill. Helt utan filter. Under andra säsongen försöker han bemästra sorgen och saknaden genom att göra gott och hjälpa de som (försökt) hjälpa honom.
– Han börjar lära sig hur viktiga vänner är, säger Ricky Gervais.
– Tony går igenom alla stadier av sorg. Det är chock, ilska, förnekelse och nu är han i fasen där han funderar ”Ok, vad jag göra för att göra mig lycklig?”.
Att navigera livets ljus och mörker känns om Gervais mål med serien.
– Det är viktigt. Om du tappar allt som gör livet värt att leva, vad händer då? När Tony nästan tog livet av sig blev han en verbal, självutnämnd rättskipare som trodde att han kunde bete sig precis som han ville mot andra människor. Men så småningom kommer han underfund med att det enda som kan hjälpa honon är att vara vänlig och ge tillbaka något till andra.
Tonys liv kretsar fortfarande kring hans döda fru, Lisa, som spelas i gripande hemmavideo-flashbacks av Kerry Godliman.
– Vi har alla gått igenom sorg. Och ju äldre vi blir, desto mer sorg blir det. Jag förlorade båda mina föräldrar för ungefär tjugo år sedan, min äldre bror gick bort förra året. Det är naturligt, men Tony känner sig lurad för att hans livspartner dog för tidigt, och då blir hans sorg också ilska.
Idén med serien började med tanken ”vad händer om du förlorar allt?”
– Allt för mig är min partner, författaren Jane Fallon. Det finns inget värre än att förlora sin själsfrände.
Reaktionerna från publiken har varit överväldigande, menar Geravis.
– Det är helt otroligt. Folk kommer fram och berättar om nära och kära de förlorat. Det har lärt mig att alla faktiskt bär på en sorg.
Den andra säsongen började sändas mitt i coronapandemin. Hela världen hanterar kris, sorg och stor osäkerhet i nutid och framtid. Ricky Gervais tycker att han hanterar pandemin bra.
– Du kommer inte höra mig klaga. Jag går ändå inte ut och är social. Vi gör som vanligt, glor på teve, tränar en timme. Och vi har nog mycket sprit hemma för att klara oss under en väldigt lång tid. När jag hör om sjuksköterskor som jobbar fjortontimmars skift, riskerar sin egen och sin familjs hälsa – då vet jag att det finns folk som har det värre än jag. Så, jag klagar inte.
After Life utforskar två olika sätt att hantera en tragedi: att skita i allt och att leva för andra. Hur tror Ricky Gervais att livet efter pandemin kommer att se ut? Kommer vi att komma ut ur vår kokongliknande vardag, ut från isoleringen, som vackra och nykläckta fjärilar eller fortsätta att vårda våra vanliga okänsliga egon?
– Vi vill tillbaka till det vanliga, det normala. Även om vi inte gillade det vi hade. Vi är vanedjur som känner oss trygga i det vi hade, även om det inte var bra. Men jag tror att folk börjar inse vad som är viktigt i livet. Jag hör inte folk klaga över sjukvården längre.
Ricky Gervais påpekar att han inte skulle vara där han är idag om det inte var för gratis sjukvård och utbildning. Han är fjärde barnet, hans pappa kommer från Kanade och gjorde militärtjänsten i England under andra världskriget när han träffade mamman.
– Vi hade inga pengar. Mamma var hemmafru och hon kunde allt, utom ge mig pengar. Jag lärde mig snabbt att de bästa sakerna i livet var gratis – natur, vänner, utbildning och hälsa. Det trumfar allt. Och det är i tider som denna där du ska reflektera.
Om vi överlever, hoppas Gervais, att coronakrisen skapar ett mer omtänksamt samhälle.
– Men vi vet inte. Vi har inte hela bilden av de återverkningar som krisen ger och kanske blir den här tiden bara ett konstigt och avlägset minne.
Plötsligt träder den osannolikt optimistiska Ricky Gervais fram och fortsätter:
– Trots allt är ju livet bättre nu än det var för femtio år sedan. Vi har teknik som gör att vi hela tiden kan kommunicera. Jag hade inte hört talas om Zoom för en månad sedan, nu umgås jag digitalt med vänner och familj. Beställer hem mat online. Teknik gör allt bättre.
Nutiden är en bra tid att existera i, menar han.
– Kunniga människor som verkar inom vetenskapen kommer att rädda oss och visa vägen. Precis som människan alltid har gjort, vi kommer igenom även detta.