Nu hände igen!
För tredje gången, och andra året i rad, belönades Faktums grävande journalistik med det finaste pris man kan få: guldspaden. Ett pris som delas ut av Föreningen Grävande journalister i Sverige.
Har då utmärkelserna någon betydelse – egentligen?
Jo, massor.
Att gräva tar tid och resurser. Det är långt ifrån klickjournalistik, långt från ren underhållning och det rent berättande.
Den kräver – både av journalisten och av läsaren.
Grävjournalistikens innersta kärna handlar om ilska mot dem som utnyttjar andra, makthavare som inte sköter sig, ett driv att förändra, nyfikenhet att veta mer och ett kritiskt tänkande.
Därtill krävs en stor dos tålamod och att hålla huvudet kallt.
I år var det Valeria Helander och Elin Ericson som avslöjade hur ”hundratals miljoner kronor går till företag som utsätter en mycket svag grupp för slumpartad och riskfylld behandling”.
De två reportagen beskriver bland annat Migrationsverkets upphandling av tolkar. En upphandling som inte alltid sker med kritiska ögon och granskningen visar hur tolkar som inte ville, eller kunde, fullfölja sina uppdrag och därmed utsatte de asylsökanden för nya risker och en asylprocess utan rättsäkerhet.
Granat översattes till granatäpple.
Skjuta blev sköta.
Bland annat.
Förra året var det Josephine Freje som i serien ”Psykbryt” visade hur psykiatrin svek utsatta patienter istället för att skydda dem. Bland annat avslöjade vi hur vården beskrev döda och skadade patienter som ”dålig publicitet” i sin dokumentation. På mindre än två veckor efter publiceringen togs alternativet bort. När en patient höll på att brinna inne på en toalett kom det fram att personalen inte hade nycklar dit.
Även det åtgärdades.
2011 avslöjade Anna Wallenlind Nuvunga hur behandlingshemmet Västkustfamiljen inte bara använde sig av kontroversiella behandlingsmetoder utan att man också hade kopplingar till Hells Angels. Även detta fick stor publicitet. Företaget, som hade ramavtal med både Kriminalvården och många av Sveriges kommuner, fick sitt tillstånd indraget av Socialstyrelsen. En tid senare gick det i konkurs.
Visst gläds vi åt priser och berömmelse. Men det är inte drivkraften, inte det viktigaste. Det är att avslöja dem som utnyttjar de svagaste och att göra samhället bättre – för alla.
Känner du till något vi bör granska?
Hör av dig till grävreporter Johan Frisk, johan@faktum.se. Du får vara anonym. Enligt meddelarskyddet står det var och en fritt att meddela sig till en redaktion, med ansvarig utgivare, utan att riskera att få sin identitet röjd.
Det är bra att veta!
Hiss:
Våren. Gör livet lite mindre katastrofalt för alla som tvingas sova ute.
Diss:
De som skor sig på människors välvilja. Exempelvis insamlingsföretagen som Johan Frisk avslöjar i detta nummer.