Inget guld för ”Ingo”
Världsmästaren står på nytt utanför Nya Ullevi och svingar sin högerslägga. Just där Ingo tränade under storhetstiden på 50- och 60-talen. Faktum har pratat med skulptören som fått göteborgarnas uppdrag att gestalta legendaren.
Sedan den 17 september står legendaren Ingemar ”Ingo” Johansson åter stadigt utanför sitt Nya Ullevi, där han boxades på femtio- och sextiotalen. Denna gång gestaltas högersläggans talesperson av skulptören Peter Linde.
Strax efter Ingos död i början av 2009 utlystes en tävling och genom en jurybedömning, och efter en omröstning bland göteborgarna, gick uppdraget till Peter Linde.
Under de senaste två åren har skulpturen av Ingo vuxit fram i hans ateljé i Stockholm. Av de första två skisserna i femtedels skala har en valts och efter det den fullskaliga modellen byggts. En ställning, av bland annat stål och frigolit har byggts upp för att utgöra en stomme i den blivande skulpturen.
Åtskilliga kilon gipspulver gick åt då figuren av Ingo skapades och gipsdammet låg ibland som en Lützendimma i ateljén, berättar skulptören.
– Ja, i ett visst skede var det svårt att se vem som var Ingo och vem som var jag. Men så småningom växte skulpturen fram och därmed blev jag själv mindre vit, skrattar Peter Linde.
Att få uppdraget att gestalta just en idrottsman är inget nytt för honom. Han har tidigare skulpterat fotbollsspelaren Nils Liedholm. Själv är han inte så sportintresserad men tycker det är roligt att se människor i rörelse.
När Peter Linde fick uppdraget att göra Liedholm i skulpturform valde han att gestalta honom främst som en ”gammal romare”!
– Liedholm var ju bosatt i Italien i många år och jag associerade till det när jag gjorde skulpturen, berättar Peter. En relief av en fotboll fick pryda den sockel där Liedholms byst placerades.
När det gäller Ingo däremot har Peter valt att skildra honom som den mycket vältränade och målmedvetna boxare som han var då han lyckades knocka Floyd Patterson. Mycket porträttlik och med de attribut som en boxare har. Utgångspunkten har varit en blandning av ett otal foton.
Dessutom har en konstnär och före detta boxare, Christer Lundqvist, lånat ut handskar och skor samt även stått modell. Under arbetets gång har också Ingos släktingar på olika sätt stöttat och väglett Linde i arbetet med Ingo. Allt för att den färdiga skulpturen ska bli så ”rätt” som möjligt – det vill säga komma så nära ”Ingo” som möjligt!
Skulpturen är 2,4 meter hög och står på en sockel som är 1,5 m hög. På den nedre sockeldelen kan man slå sig ner en stund i boxarmästarens skugga.
Det är nu över femtio år sedan Ingo vann sin världsmästartitel i boxning i New York. En som var med, och som dessutom följde Ingo med kameran i högsta hugg under ett antal år, är den före detta pressfotografen Kurt Durewall, nu 87 år gammal och en levande legend inom jiujitsu. För två år sedan gav han ut boken ”Ingo – vägen till VM”.
– Jag minns Ingo som en mycket enkel person. När han tagit sin världsmästartitel – det var ju ett otroligt ståhej runt honom och pressen jagade efter honom – då gick han i all enkelhet tillsammans med sin fru till en bar. Det blev hamburgare och ett glas mjölk för att fira! I all enkelhet alltså.
Kurt ser fram emot att få se den färdiga skulpturen av Ingo. Han har haft kontakt med Peter Linde under tiden som han arbetat med att skapa Ingo i brons – inget guld denna gång alltså.
Ulla-Britt Wendel är bibliotekarie på Stadsbiblioteket och konstguide i Göteborg.