Ett alternativt boende tar form
Attefallshus och kollektiv, bosparande och arbetsinsatser. Nu finns en ny aktör på bostadsmarknaden som vill skapa fler socialt hållbara boendeformer.
Det är torsdag eftermiddag i företagsparken i Gamlestaden där ett femtiotal personer har samlats för att få information om det nystartade bostadsbolaget Byar & Kvarter. Tre initiativtagare står bakom projektet. I tjugo år har Mattias Poulsen försökt få Göteborgs kommun att bygga billiga bostäder, men inte lyckats. Elinor Askmar bor i ett av Göteborgs äldsta kollektivhus, Prästgårdskollektivet, och upplever att det är många som söker en liknande boendelösning, men att juridiken är svår för dem som vill leva kollektivt. Balal Redha har länge känt ett generellt missnöje kring bostadsmarknaden och vill agera istället för att klaga.
Tillsammans vill de motverka bostadsbrist, segregation och ohållbart byggande.
– Byggbranschen är en av de sista att ställa om inför klimatkrisen. Det är en miljöovänlig bransch och vi vill visa att det finns alternativ, säger Mattias Poulsen.
I första hand ska de vara en hyresvärd som både bygger och köper. Tanken är att investera i större villor, gärna med trädgårdar där man kan bygga Attefallshus.
Bostadskön kommer att baseras på boendepoäng där man får poäng för sitt sparande, likt kooperativa bostadsrörelsen HSB. Men både investeringar och arbetsinsatser kommer att ligga till grund för poängen. Sedan finns det en tid- och behovsanpassad kö där den med mest akut behov kommer att kunna gå före. För de mer kollektiva hushållen ska de ha »matchmakingträffar« för att hitta personer som vill bo tillsammans. På sikt vill de även ha akutbostäder för hemlösa som behöver en säng för natten. Där ska man kunna bo uppemot tre månader.
När byar & Kvarter bjöd in till informationskvällen på Facebook hade de en förhoppning om att det skulle komma 15–20 personer. Nästan femtusen personer visade intresse, vilket har lett till fyra extrainsatta informationskvällar.
Denna kväll hålls den första träffen och här sitter Annika Söderlund redo att inspireras. Själv bor hon i kollektivhuset Stacken i Bergsjön sedan 19 år.
– Vi har nyligen gjort en miljö-satsning då vi satt solceller på tak och fasad. Personligen är jag intresserad av att hitta hållbara sätt att leva. Det är nödvändigt att alla engagerar sig för en mer hållbar värld och det kan börja med en gräsrotsrörelse, som här i kväll, säger Annika Söderlund.
Byar & Kvarter vill bygga bort bostadskön och påminna människor om att de aktivt kan komma närmre en bostad. Men Mattias Poulsen betonar: Den här boendeformen är inte till för vem som helst.
– Vill man inte sopa trapphuset eller klippa gräset får man söka sig åt annat håll. Det här är inte bara ett boende, det är en livsstil, säger han.