Dags att hemlösheten blir valfråga
Nu är det två år tills vi går och röstar och redan sitter partierna och filar på sina hjärtefrågor. Blir det Sveriges bristande beredskap som seglar upp på agendan, migrationspolitiken och vem lyfter hemlösheten?
2022 är också det år då beslut ska tas om den nationella hemlöshetskartläggningen ska genomföras på nytt.
2017 publicerades den senaste kartläggningen. Mätningarna, som gjordes under en aprilvecka 2016, genomfördes genom att Socialstyrelsen skickade ut enkäter till bland andra kommuner, organisationer och idéburna föreningar.
Den gav en bild. Men inte hela.
51 kommuner besvarade inte frågorna, vissa frågor besvarades inte alls, 57 verksamheter sa att de inte hade resurser att kunna svara och att mätningen genomfördes under en vecka ledde till att inte alla hemlösa, under hela året, kom med.
Papperslösa, EU-medborgare som bor på gatan eller i tält och bilar, personer som »går under radarn« finns inte med i kartläggningen.
Över hälften som passade in i någon av Socialstyrelsens fyra kategorier för hemlöshet finns på den så kallade sekundära bostadsmarknaden – man har tak över huvudet men inget eget kontrakt, inget eget hem. Och inga sociala problem.
I Sverige finns alltså människor som bor på gatan, men som inte räknas som hemlösa medan människor som bor (om än tillfälligt och under otrygga förhållanden) i en bostad klassas som hemlösa.
En av de hemlösa barnfamiljerna var Nour Alhendi och hennes två barn. För ett och ett halvt år sedan besökte vi dem i deras tillfälliga boende. De hade bott en natt på Centralstationen i Göteborg och Nour blev erbjuden en lägenhet i andra hand – i utbyte mot sexuella tjänster. Faktum har träffat familjen igen. Efter sju år har de nu ett eget förstahandskontrakt.
I Göteborg finns i dag 393 hemlösa barnfamiljer. Det är en minskning jämfört med 2019.
Men fortfarande lever barn i akut hemlöshet. Det är svårt att spå framtiden, vilka blir följderna av coronakrisen? Men både Bris och Barnombudsmannen har gett uttryck för sin oro.
Dock: en utredning är tillsatt, den svenska bostadspolitiken ska granskas. En fråga är: finns det bostäder för människor med låga inkomster?
Om två år är det val. Kan hemlöshetsfrågan komma upp på den politiska agendan, tro?
Det är upp till oss.