Chefredaktör Sarah Britz: Coronavirus drabbar hårdast på gatan
Beröringsskräck. Nya sätt att hälsa. Undvik miljöer där det rör sig många människor. Coronaviruset präglar Sverige.
Regeringen har tidigarelagt sitt krispaket, vården får mer resurser och evenemang ställs in. Det är oro högt och lågt, på världens stora börser och i varje hem.
Många sjuka i Sverige har smittats i Europas värst drabbade land: Italien. Ett helt folk som nu är i karantän. Gatutidningen i Milano, Scarp de’ tenis, skulle stå värd för en internationell gatutidningskonferens i juni. Den är inställd. De har också tagit beslutet att inte trycka nästa nummer. Försäljningen på gatan är död, personalen isolerade.
Drabbade är naturligtvis också försäljarna. De som inte har några hem för »självisolering«.
Människor vars liv hänger på att de rör sig i offentliga utrymmen för att ordna mat, sovplats och för att gå på toaletten – finns det handsprit där?
Personer som lever i socialt utanförskap, i hemlöshet eller osäkra boenden är ofta multisjuka. Kroppen tar stryk av ett hårt liv, av stressen, hungern, kylan.
Så även om vi har omsorg av äldre och sjuka på olika vårdinrättningar så är den här gruppen av människor också utsatta.
Vilket stöd får de?
»Coronahuvudstaden« i USA, Seattle, är hårt drabbad på grund av att många människor reser dit och därifrån – Amazons, Facebooks och Microsofts kontor kräver internationellt utbyte. Men Seattle har också en stor population av fattiga och hemlösa, personer som redan tidigare är hårt ansatta. Bland annat har myndigheter gjort räder och förstört boplatser utomhus. Det uppstod ett rykte om att det var de hemlösa som stod för smittspridningen, därefter ökade våld, hot och stigmatisering. I de centrala delarna av Seattle får försäljarna av gatutidningen Real Change inte några exemplar sålda. Nu ser man en halvering av försäljningen.
Gatutidningens affärsidé är dubbel:
1. Hjälp-till-självhjälp.
2. Mötet som sker på gatan. Att bli sedd och att se, att skapa relationer.
Ett virus är farligt och skapar rädsla för andra människor. Det drabbar de mest utsatta hårdast. Inte bara fysiskt utan även ekonomiskt och psykologiskt. En glömd riskgrupp är hemlösa och människor utanför samhället.
Text: Sarah Britz
Det här kan du göra för att stötta Faktums försäljare
Köp ett, eller flera, nummer av Faktum på gatan. Eller vår e-tidning via länken här: https://prenumerera.faktum.se
Du kan också bidra till Faktums försäljarfond genom att swisha till: 123 039 97 17. Det gör att vi kan sänka priset på tidningen när försäljarna köper den. Då ökar deras intäkt för varje sålt nummer. Inget bidrag är för litet. Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Tillsammans tar vi oss igenom den här krisen.